Lucas Zandberg (Langezwaag, 1977) debuteerde in 2007 met het meerdere malen herdrukte Mijn leven is van mij, waarin hij korte metten maakte met de hardnekkige romantische mythe rondom Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (Sisi). Daarna volgden diverse andere op historische feiten gebaseerde romans en korte (reis)verhalen.

In het najaar van 2010 verscheen De laatste maîtresse, een historische roman over een courtisane aan de vooravond van de Franse Revolutie.

De anderhalf jaar later verschenen biografische roman Mayling gaat over de invloedrijke echtgenote van de Chinese nationalistische politicus Chiang Kai-Shek en vormt een venster op de geschiedenis van China in de twintigste eeuw.

In 2015 verscheen het goed ontvangen De vergeten prins, geïnspireerd op een periode in het leven van Wiwill, de oudere halfbroer van koningin Wilhelmina.

Twee jaar later verscheen De rendementsdenker, een actueel onderwijsdrama. Deze eerste niet-historische roman werd lovend besproken en beleefde al snel een herdruk. In 2019 werd deze satire bewerkt voor het theater.

Lucas' nieuwe historische roman verschijnt in het najaar van 2019.